Tiende generatie
Ruurd Alles van der Sluis (1844 - 1923)


4.1.5.5
RUURD ALLES, arts te Akkrum

14-2-1844 Appelscha - 9-5-1923 Akkrum
x Mintje Alles van der Sluis, Opsterland 20-4-1871
3-4-1843 Hemrik - 1-2-1908 Akkrum
dv Alle Jans van der Sluis en Antje Wobbes Rinsema

1. Alle Ruardus 5-3-1873 Akkrum
2. Jan Alle 24-2-1875 Akkrum
3. Wob Thedo 16-11-1878 Akkrum

De derde zoon van Wytze Alles besloot dat hij geen vervener wilde worden, maar arts. Na het gymnasium in Assen te hebben doorlopen, ging hij medicijnen studeren in Groningen. Hij werd lid van Vindicat, waar hij secretaris werd van de schaatsclub en zich aansloot bij it selskip Frisia. Zelfs was hij ook een goede schaatser, af en toe staat zijn naam bij de uitslagen. In de Groningsche Studentenalmanak van 1869 staat een verslag van een maskerade door Vindicat, waaraan Ruurd deelnam verkleed als Johan George III, keurvorst van Saksen (te paard)
Het afgebeelde schilderij van Thomas Simon Cool toont Ruurd Alles van der Sluis op ongeveer 21-jarige leeftijd.



In oktober 1870 behaalt hij zijn artsexamen, en enkele maanden later vestigt hij zich als 'genees-, heel- en verloskundige in Akkrum, in de toenmalige gemeente Utingeradeel. Tegelijkertijd vervulde hij de functie van tandarts. Hij trouwt vlak na zijn aanstelling met zijn achternicht Mintje van der Sluis.
Ruurd bezoekt zijn patiënten per Utrechtse tentwagen met koetsier. Akkrum ligt in een waterrijk gebied, en sommige huizen waren erg moeilijk bereikbaar. Soms zal hij zelfs gebruik hebben gemaakt van een boot. In het werfboek van Eeltje Holtrop van der Zee, in Joure staat de vermelding: 'Een boot voor de heer Van der Sluis Akkrum'. Later werd deze tjotter, met de naam Triton, verkocht aan een boterkoopman in Leeuwarden. Volgens de Schepenlijst van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Friesland is de Triton nu nog steeds in de vaart.
De naam Ruurd Alles van der Sluis wordt ook vaak genoemd als aangever van kinderen in zijn gemeente. Waarschijnlijk konden de vaders zich op die manier een reis naar het gemeentehuis besparen. Een van de nakomelingen van Ruurd vertelde dat er op een boot op een afgelegen plek in de praktijk een drieling werd geboren. De ouders kozen als namen Sem, Cham en Japhet voor de drie jongetjes. Na enkele dagen overleed Japhet, maar omdat de ouders dat de mooiste naam vonden, moest de dokter maar op het gemeentehuis zeggen at een van de andere twee was overleden. Datzelfde gebeurde nog een keer. Of 'Japhet' is blijven leven (en of dit verhaal klopt of niet) is niet bekend.
In juni 1882 stond het volgende verhaal in het Dagblad van Friesland: Naar wij vernemen hebben de dienstboden van den heer dr. Van der Sluis te Akkrum een niet onbelangrijke geldsom ontvreemd uit de brandkast van haren meester. Een harer had met behulp van een mes de brandkast weten te openen, althans gedeeltelijk, en samen hadden ze vervolgens het geld weggenomen. Beiden moeten reeds volledig schuld bekend hebben.

In 1888 speelde in de gemeente Utingeradeel een netelige 'quaestie' rond de armenpraktijk waarmee Ruurd Alles was belast. Een concurrerende arts uit Oldeboorn probeerde hem met slinkse methoden zwart te maken om zo deze praktijk over te kunnen nemen. Uiteindelijk is dat hem niet gelukt en werd Ruurd Alles van alle blaam gezuiverd:



Onderstaand foto's van Ruurd en Mintje van der Sluis op latere leeftijd.